NEK je prvič v zgodovini uvrstil svojo rešitve med priporočene prakse WANO

Our Space Appliances d.o.o. je za naročnika Nuklearno elektrarno Krško in s pomočjo orodja Splunk razvilo rešitev za lažje iskanje po zunanjih in notranjih baz operativnih izkušenj. Ta rešitev med drugim omogoča zmanjšanje nenačrtovanih izpadov in izboljšanje operativne učinkovitosti. Danes je njihova aplikacija iskanja vzor za izboljšanje varnosti in učinkovitosti na jedrskih elektrarnah po vsem svetu, ki jo med drugim priporoča ostalim nuklearnim elektrarnam tudi svetovna zveza nuklearnih operaterjev WANO.


O stranki

Nuklearna elektrarna Krško (NEK), je bila prvič zagnana leta 1983. Danes se po kazalnikih uspešnosti nahaja med prvimi petindvajsetimi odstotki jedrskih elektrarn po vsem svetu.


Izziv

Do nedavnega so zaposleni v NEK pri svojem delu uporabljali veliko različnih aplikacij za svoje delo. Iskanje operativnih izkušenj po različnih bazah jim je vzelo veliko časa, hkrati pa je bila verjetnost napak zaradi številnih različnih sistemov veliko višja kot pri enem racionaliziranem viru informacij.

Poleg tega ima svetovna zveza nuklearnih operaterjev (WANO) obsežno podatkovno zbirko, ki dokumentira izkušnje in znanje pri upravljanju nuklearnih elektrarn po svetu.  Za najučinkovitejšo uporabo te baze podatkov je bilo potrebno učinkovito iskanje, da bi si ogledali vse zapise in uporabili znanje, ko je to najbolj potrebno.

Rešitev
Da bi se spopadli s tem izzivom smo skupaj z IT ekipo na NEK razvili rešitev, imenovano IZI Operating Experience (OPEX). Glavni namen je zagotoviti enostavno iskalno orodje, ki bi združevala iskanje po vseh notranjih in zunanjih zbirkah podatkov. Razvili smo jo na platformi Splunk Enterprise, ki je močno orodje za iskanje po heterogenih virih podatkov in se lahko zlahka integrira z obstoječimi poslovnimi aplikacijami.

Nuklearna elektrarna Krško je kupec NetApp od leta 2002, od leta 2015 pa tehnologijo NetApp uporabljajo kot enotno platformo za shranjevanje podatkov.  Takrat smo zgradili Fabric MetroCluster z FAS8040 na dveh ločenih lokacijah. Elektrarna uporablja CIFS, FCP in NFS protokole ter funkcionalnosti SnapVault, Snap Restore in FlexClone. Poleg tega imajo za dodatno varovanje podatkov na tretji lokaciji vzpostavljen tudi FAS2240 kot rezervno hrambo s tehnologijo SnapVault.


Rezultati


Po uvedbi rešitve IZI Operating Experience na Splunk orodju so podatki postali na voljo hitro in enostavno, zaposleni pa z iskanjem po zunanjih in notranjih bazah izgubljali bistveno manj časa. To zmanjšuje verjetnost nenačrtovanih izpadov in izboljša operativno učinkovitost.

Še posebej pa smo ponosni na to, da je prvič v zgodovini Nuklearna elektrarna Krško kot članica Svetovne zveze nuklearnih operaterjev (WANO) uvrstila svojo rešitev med bazo priporočenih praks, saj danes WANO priporoča, da se v vseh jedrskih elektrarnah po vsem svetu izvajajo podobne rešitve, da se izboljša obratovalna varnost in zanesljivost.