Izlet v Goriška Brda

Tokrat nas je pot vodila v lepa Goriška Brda. Z avtobusom smo se najprej odpravili do spomenika v Gonjačah kjer stoji 23 m visok razgledni stolp s 144 stopnicami, ki je bil zgrajen leta 1961. Ob lepem vremenu se nam je z njega odprel veličasten razgled na vse štiri strani neba: Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd.

 

 

 

 

 

Ne daleč stran smo si nato ogledali slikovito vas Šmarto, naselje, ki je verjetno nastalo na rimskih temeljih in je predstavljalo utrdbo na strateški benečansko-avstrijski meji. Očaral nas je spokoj majhne vasice, njene majhne ulice in prelepe stare hiše obdane z obzidjem in petimi ohranjenimi stolpi.

 

 

 

 

Naša pot se je končala pri enem izmed najboljših vinarjev v Sloveniji in svetu – Kabaj. Znana ameriška revija za vino Wine & Spirits je družino Kabaj že trikrat (2013, 2015, 2016) uvrstila na seznam sto najboljših vinskih kleti na svetu. Ob 5 hodnem meniju smo poskušali vrhunska vina, za dobro vzdušje pa je poskrbel kantavtor Gorazd Lampe, ki je na svojo klasično kitaro igral domače ljubezenske in pivske pesmi. Z prijetnimi vtisi smo se v večernih urah odpravili proti domu.