Flash tehnologija in Software-Defined Storage izpred 10 let

Kako bi si dan predstavljal brez Flash tehnologije? Imaš dovolj časa, da čakaš na dostop do podatkov na klasičnih, vrtljivih diskih? USB ključki in SD kartice so stalnica že desetletje, med tem ko je Flash v datacentrih bolj resno prisoten zadnjih nekaj let. V tehnologijo smo verjeli že pred več kot 10 leti, ko smo uspešno zaključili naš prvi Flash projekt v podjetju ELES, ki ga je takrat tehnično zastopal g. Valentin Preston. Takrat je bilo proizvajalcev malo, izziv pa je bil zagotoviti kar se da hiter odziv pri branju in zapisovanju podatkov za aplikacije dodane sistemu za upravljanje in nadzor elektro energetskega prenosnega omrežja.
DDRdrive1
Arhitektura je temeljila na Intel platformi s ključnimi komponentami Hyper Drive moduloma (Flash) in Open-E NAS operacijskim sistemom, bi ga danes uvrstili med Software Defined Storage rešitve. Kosovnica strežnika je vključevala še vrhunski RAID krmilnik podjetja 3ware (kasneje AMCC, sedaj pod okriljem podjetja Avago), ki je na dveh klasičnih diskih zagotavljal kapacitete za varnostno kopiranje podatkov na Flash diskovnemu prostoru.   [quote author="Valentin Preston"]Za Flash tehnologijo smo se v takratni službi za procesno vodenje v sektorju za obratovanje ELES-a odločili, ker so se pokazale potrebe za intervalno zbiranje večje količine procesnih podatkov v realnem času, zato smo se odločili za hitri NAS SSD z RAM diskovnim podsistemom na osnovi hitrega DDRAM pomnilnika.[/quote]   Infrastruktura je bila namenjena hitremu zajemu, posredovanju procesnih in drugih podatkov med različnimi okolji (strogo in manj strogo varovana omrežja) in uporabniki (procesni, poslovni uporabniki) le teh. Zahteve s strani aplikacij so bile naslednje:
    • Varnost – NAS SSD diskovni podsistem je moral:
      • omogočiti varno izmenjavo podatkov med različnimi okolji,
      • preprečiti dostop iz poslovnega v varovano procesno omrežje,
      • preprečiti prenos programske kode in sistemskih ukazov iz poslovnega v procesno omrežje
      • omogočiti upravljanje sistema, avtorizacijo in dodeljevanje pravic za dostop samo administratorju sistema preko ločene upravljalne konzole,
      • preprečiti izgubo zapisanih podatkov ob izpadu sistema,
      • omogočiti delovanje sistema ob izpadu zunanjega električnega napajanja.
    • Zmogljivost – NAS SSD diskovni podsistem je moral izpolniti naslednje zahteve:
      • SSD kapacitete za 6GB velike podatkovne baze
      • do 40.000 zapisov na sekundo (velikost podatkovnega bloka od 100 B do 1KB), krožni sistem (FIFO),
  [quote author="Valentin Preston"]Izbrana tehnologija NAS SSD je na naše zahteve glede uporabnosti, zmogljivosti in varnosti popolnoma izpolnila pričakovanja. Sistem je deloval brezhibno ves čas njegove uporabe od konca leta 2005 pa do srede leta 2010.«[/quote]   Pred 10 leti, ko smo rešitev implementirali, smo bili prepričani v tehnologijo prihodnosti v podobni obliki. Danes kar 95% vseh naših novih projektov temelji v kombinaciji s takšnimi ali drugačnimi Flash rešitvami. Našim strankam smo v zadnjih nekaj letih pomagali ustvariti zaupanje v Flash tehnologijo, s tem pa tudi zagotavljati njihovo konkurenčnost s pravilnimi poslovnimi odločitvami, ki temeljijo na hitremu dostopu do podatkov ter njihovo obdelavo.