Recept moram podeliti z vami, ker je juha res odličnega okusa, priprava pa sila enostavna in hitra, kot nalašč za vroče poletne dni. Smo sredi sezone kumar in kumaric, tako da ne bo težavno poiskati dobre domače sestavine, tiste gladke in malce zabuhle svetlo zelene kumare so po okusu najboljše, ne grenijo in tudi semena nimajo preveč velika.
V zadnjih dveh tednih sem juho skuhal kar štirikrat, spilil sem postopek in natančno zapisal korake potrebnega dela, zato vam mora juhica uspeti že v prvem poskusu (reklamacije in pohvale sprejemam na klemen@plavariba.si). In kar ni zanemarljivo, otroci jo prav radi jedo.
Za 8 porcij juhe (cca 2,5 litra tekočine je to) potrebujemo:
1,5 kg domačih kumaric, ne premajhnih, ne prevelikih
3 večje mlade čebule
2 stroka česna
½ kg krompirja (trije srednje veliki krompirji opisno)
1 liter vode
5 zrnc sveže strtega popra (ali pa tudi ne, otroci ne marajo pikantnosti)
2 žlici masla
2 žlici oljčnega olja
1 dl kisle smetane
sveži koprc (lahko tudi manj fin posušeni)
Priprava
Poiščemo okusne domače kumare in jih speremo pod tekočo vodo. Olupimo jih in odrežemo konce - poskusimo meso ob robu, da ni grenko, grenkoba pokvari fin sladkast okus juhe. Če je kumara grenka, ji odrežemo še nekaj mesa, najbolj grenka je prav ob robu. Očiščene kumare naribamo na tanko.
Čebule olupimo in narežemo na čim tanjše trakove.
V večjem loncu razpustimo maslo in ga pomešamo z dvema žlicama oljčnega olja. Maščobi dodamo narezane trakove čebule in na nizkem ognju med stalnim mešanjem pokrito dušimo 15 minut, da se čebula povsem zmehča. Pazimo, da se nam čebula ne prime. Na koncu dušenja dodamo čebuli drobno sesekljan česen. Premešamo in popražimo le toliko, da lepo zadiši.
Dobro prepraženi čebuli dodamo naribane kumare. Začinimo s soljo in drobno sesekljanim koprcem. Solimo zelo blago, saj bomo kumaram v naslednjem koraku dodali pretlačen krompir s prav tako osoljeno tekočino. Pokrito dušimo na nizkem ognju 30 minut, da se kumare povsem razpustijo in spustijo tekočino.
Krompirje olupimo, jih narežemo na manjše kose in vložimo v ločeno posodo, kamor smo natočili približno liter hladne vode in jo prav tako blago posolili. Krompir kuhamo do mehkega približno 25 minut. Po tem času lonec odstavimo z ognja, v tekočino dodamo tri žlice kisle smetane in vse skupaj pretlačimo ali spasiramo s paličnim mešalnikom. Maščoba kisle smetane se mora dobro povezati s preostalimi sestavinami, zato priporočam uporabo paličnega mešalnika.
Spasiran krompir s tekočino vred prilijemo dušenim kumaram. Po želji začinimo s sveže zmletim črnim poprom in vse skupaj dobro premešamo. Dobiti moramo gladko tekočino, ki ni ne pregosta, ne preredka in jo lahko lepo zajemamo z žlico (če je jed pregosta, prilijemo nekaj vroče vode).
Juho odstavimo z ognja in jo pokrito pustimo stati 10 minut, da se okusi premešajo med seboj in vročina nekoliko uleže. Juho porazdelimo po skledicah oziroma globokih krožnikih in okrasimo s sveže pocufanim zelenjem koprca. Zraven ponudimo popečen česnom kruh ali pač kruh, ki je pri roki. Za popolno kosilo v naslednjem koraku pripravimo popečene ribice z mešano solato, za večerjo ali celo zajtrk pa bo sama juhica povsem dovolj.
Kumarična juha je odlična tudi hladna, v hladilniku bo zaradi krompirja zdržala en dan.
Klemen Košir
I am a star-eyed observer; I watch the world unfold before me and I am amazed at everything I see. The human person is always my main focus, even when I chop up carrots or write down my recipes. I like to talk to people that work with their own hands and with the earths soil itself. At home I crouch down before my computer and type down every impression and every note form the last 5 years and I publish this at the very end in a book for everybody to read. Throughout this whole process I always stay a father, sometimes a little grumpy, other times cheerful and high in spirit.